MILCOVIA Federatia Judeteana pentru Protectia Consumatorilor Vrancea

Pagina Principala
Despre noi
Sesizari
Stiri
Publicatia noastra
Neconformitati
Partenerii nostrii:A.J.S.L.P.V.
Contact

Stiri

-------------------------------------------------------------------
Sumar:

-  Telefonia mobila,o bomba ecologica.
-  Cum alegem termopanele ?
-  Amenda la frigiderele vechi
Sarea iodata si beneficiile ei
-  Efectele nocive ale îndulcitorilor artificiali 
-  Cum trebuie să arate pestele ?
-  Ce trebuie să stiti despre clasele din care fac parte masinile de spălat ?
-  Cum alegi cel mai bun aspirator ?
-  Criterii de alegere a unui televizor
-  Două numere, într-un singur telefon mobil

Telefonia mobilă,o bombă ecologică

IATA CATEVA ASPECTE PRIVIND PROBLEMATICA EXPUNERII POPULAŢIEI GENERALE LA CÂMPURI  ELECTROMAGNETICE (CEM)

Traduceri ale unor articole aparute in reviste prestigioase din UE

-The Royal Society din Canada (RSC), o organizatie prestigioasa, a analizat un numar mare de studii realizate anul trecut, si purtatorul de cuvant al acesteia a declarat ca au fost gasite dovezi ca efectele non-termale GSM exista. Pilonii de telefoane mobile acopera o zona numita celula – poate fi de 150 m intr-un oras, si o distanta de pana la 5 km in afara oraselor. Dealurile si copacii blocheaza semnalele radio, ceea ce ingreuneaza alegerea locului pentru un pilon, ca si zona pe care o acopera. Telefonul comunica cu un pilon, folosind un transmitator si un receptor. Transmitatorul transmite semnale sub forma de unde radio pilonului cu regularitate, chiar daca nu este folosit telefonul. Astfel, reteaua stie unde se gaseste telefonul atunci cand soseste un apel. Receptorul din interiorul telefonului primeste semnale de la pilon. Cand se vorbeste la telefon, pilonul verifica in mod constant daca teledonul functioneaza la nivelul optim. Daca nu functioneaza la nivelul optim – pentru ca, de exemplu, purtatorul ajunge la marginea unei celule sau intra intr-o cladire, pilonul transmite semnale telefonului mobil, spunandu-i sa-si mareasca capacitatea. Undele radio emise de telefon in apropierea capului, numite “campul apropiat” sunt responsabile de  efectele nocive asupra sanatatii.

“Campul indepartat” este acea parte a undelor radio care trebuie sa fie primita de catre pilon pentru ca o persoana sa poata efectua un apel. Acel pilon are propriul camp indepartat si apropiat, desi cei mai multi oameni nu se apropie niciodata de campul lor apropiat.  Intr-o investigatie care a fost predata Camerei Comunelor vara trecuta, Familiile din Irlanda de Nord impotriva Plasarii de Antene de Telecomunicatii (NIFATT), o coalitie formata din mai mult de 70 de grupuri din comunitate, au solicitat Guvernului sa stabileasca o zona tampon intre case si antene si sa incurajeze impartirea locurilor intre operatorii de retele.

Oamenii care locuiesc si lucreaza langa pilonii antenelor au mari griji, indreptatite cu privire la sanatatea lor.

Datorita numarului imens de utilizatori de telefoane mobile, chiar si micile efecte adverse asupra sanatatii ar putea avea implicatii publice majore asupra sanatatii. Aceste fapte demonstreaza aceste griji.

   Cateva consideratii importante trebuie luate in seama cand se evalueaza efectele posibile ale campurilor Rf asupra sanatatii. Una este frecventa aplicarii. Sistemele actuale de telefoane mobile opereaza la frecvente intre 800 si 1800 Mhz. Efectele asupra sanatatii: Campurile RF penetreaza tesuturile expuse in functie de frecventa – aproape un centimetru la frecventele folosite ce catre telefoanele mobile. Energia RF este absorbita in corp si produce caldura, dar procesul de termoreglare al corpului face ca aceasta caldura sa dispara. Toate efectele asupra sanatatii stabilite, cauzate de expunerea RF sunt clar legate de incalzire. In timp ce energia RF poate interactiona cu tesuturile corpului la nivele foarte joase pentru a cauza o incalzire importanta, nici un studiu nu a aratat efecte adverse asupra sanatatii la expunerea la nivele scazute asa cum prevede ghidul international de limite. Cancer : O evidenta stiintifica curenta indica ca expunerea la campurile RF, ca cele emise de telefoanele mobile si statiile lor baza, din pacate induce sau provoaca cancer: Cernobal-ul de pe bloc

Interesandu-ne despre aceasta situatie, am aflat cateva date de-a dreptul ingrijoratoare pentru sanatatea populatiei afectate. Pentru ca in Romania nu sunt reglementari in privinta amplasamentului antenelor GSM, ca in tarile civilizate (distanta minima de 150 m de scoli, de spitale, si nu se amplaseaza pe blocuri de locuinte etc) companiile de telefonie mobila de pe piata romaneasca liciteaza cu administratorii de bloc si contra unor chirii susbstantiale permit amplasarea unor BS-uri (unitati compuse din mai multe antene de receptie si emisie a microundelor) in detrimentul tuturor locatarilor, pentru ca efectiv acestea sunt un mic Cernobal pentru fiecare locatar.  Dupa frecventele planificate, un BS poate sa aiba de la un singur transceiver (partea de amplificare pentru o singura frecventa) pana la 16 astfel de frecvente. Pe sosele, unde se folosesc de regula maxim trei frecvente (respectiv trei transceivere), cate una pe fiecare din cele trei zone sectoriale (de 120 de grade) in care se imparte campul geometric de 360 grade, puterea ajunge pana la 500 W pe frecventa, pentru ca se doreste o acoperire foarte mare si de obicei se folosesc si antene combinate, adica transceiverul se afla montat in antena.

Normele de protectie pentru cei care intretin sau monteaza astfel de echipamente specifica clar sa nu se intervina la un BS fara a fi total oprit. Cand ele sunt in functiune nu se sta sub nici o forma in fata antenelor, iar in spatele lor la minim 1,5 m, dar aceasta distanta este pur speculativa fiindca aria de acoperire reala a campurilor periculoase este mult mai intinsa!

Spectrul mortii este de la 450MHz la 2 GHz

"Antenele GSM produc radiatii elecromagnetice, neionizante. Acestea transporta energie, care penetreaza in tesutul uman la diferite adancimi. Energia pe care o cedeaza este sub forma de caldura. Organismul are mecanismele prin care isi reface echilibrul termic, insa nu stie sa lupte cu temperaturile locale. Experimentele pe animale au aratat ca incalzirea locala este de cam un grad Celsius", a explicat Irma Csiki. "Aceasta incalzire produce o inhibare a unei proteine (P53), care are rolul de a repara defectele ADN si deci respectiva proteina previne cancerul. De aceia trebuie sa se evite atat mobilele, cat si antenele din preajma copiilor, a femeilor insarcinate si a batranilor. Deorece pot afecta celulele, iar celula inhibată nu-si mai realizeaza efectul pozitiv. Adica nu mai poate repara ADN-ul si exista posibilitatea producerii celulelor malformate, care in timp duc la cancer", a mai adaugat cercetatorul stiintific.

-Fauser Elektrotechnik- Detectorempfanger HFR-1 (Bedienungsanleitung)

D-l dr. Lebrecht de la Klitzing (Lubeck) care a făcut cercetări asupra afectării creierului prin radiaţia pulsatorie de înaltă frecvenţă, indică ca valoare de jos a pragului de influenţare, valoarea de 1mW/m2 pentru expuneri de durată scurtă. Pentru expuneri de durată, ca de exemplu staţii de bază care emit continuu frecvenţe înalte pulsatorii, nu trebuie să fie depăşite valori de 0,01mW/m2 .

-Editorial du professeur SANTINI, Institut national des sciences appliquees,     
 2000, « Danger des telephones cellulaires et de leurs stations relais »

Energia electromagnetică generată este absorbită de craniu în mare parte (70-80%) unde ea pătrunde câţiva centimetri atingând meningele, nervul optic, hipotalamusul şi antrenează o creştere a temperaturii cerebrale de ordinul a 1°C.

Conform unui studiu epidemiologic, utilizatorii de telefoane portabile se plâng de simptome ca cefalee, oboseală, senzaţie de căldură asupra urechii, etc ; aceste simptome sunt asemănătoare de cele descrise în maladia radiofrecvenţelor sau simptomele micro-undelor, observate în anii 60 asupra lucrătorilor sau militarilor expuşi la micro-unde.

Alte efecte sunt raportate cu ocazia experienţelor asupra voluntarilor utilizatori de telefoane portabile :

-         perturbarea activităţii electrice cerebrale şi a calităţii somnului paradoxal ;

-         efecte asupra presiunii arteriale.

privind riscurile cancerigene, prof. Santini menţionează efectele constatate asupra şoarecilor şi evocă o creştere semnificativă a riscurilor anumitor cancere la militarii expuşi la hiperfrecvenţe, creşterea riscului tumorilor temporale sau occipitale pentru utilizatorii de telefoane celulare este reală .

-Comunicat de presă al Asociaţiei Suedeze a Electrosensibililor (E.H.S.)
                                                                   -Praga, 25-27 oct. 2004

Cu ocazia Seminarului Org. Mondiale a Sănătăţii la Praga, 26-27 oct. 2004, mai mult de 400 persoane electrosensibile din Suedia au prezentat experienţa lor prin cartea „Negru pe Alb- voturi şi mărturii privind electro-hipersensibilitatea- experinţa suedeză”. Această lucrare publicată în engleză, a fost acceptată a fi prezentată (în poster) la seminarul Org. Mondiale a Sănătăţii, la Praga.În Suedia, electrosensibilitatea este recunoscută ca un handicap fizic, din anul 2000 (cca. 300.000 de suedezi suferă de electrosensibilitate).

   Raportul redactat de Agenţia Britanică de Protecţie a Sănătăţii (Health Protection Agency) arată că din ce în ce mai multe persoane suferă de acest sindrom şi în Marea Britanie.
-Avis du CSIF-CEM sur les effets des radiofrequences sur LA BARRIERE 
                             HEMATO-  ENCEFPHALIQUE

            Aceasta revistă de publicaţii în, referitor la efectele câmpurilor electromagnetice (CEM), în banda de radiofrecvenţe, asupra barierei hemato-encefalice (BHE) arată că după evidenţele efectelor termice, diferite lucrări au arătat o acţiune de permeabilizare la doze foarte slabe, netermice;

            Consecinţele se măsoară în termeni de creştere a durerilor de cap, migrene şi ultimele lucrări arată creşterea maladiei neurodegenerative: maladia Alzheimer, autismul.

            BHE este limita între sânge şi celulele nervoase ale creierului , blocarea substanţelor potenţial nocive pentru celulele nervoase şi transportul către creier a elementelor nutritive indispensabile cum este glucoza.

            Rezultatele ştiinţifice sugerează că undele GSM-900 ar putea acţiona asupra endoteliumului vascular şi să dea naştere unui proces inflamatoriu localizat, în particular în dura-mater. Această acţiune ar putea fi în relaţie cu crizele de migrene la persoanele predispuse.

            Aceste efecte ar pute apare de la 0,4V/m.

            Consecinţa imediată este formarea de edeme şi de necroze hemoragice cerebrale.

            Radiofrecvenţele pulsatorii sunt responsabile de modificările vizibile ale EEG.                  
-
Comentarii la studiul neurochirurgului suedez Leif Salford

Securitatea  telefoanelor  mobile  a  fost  din  nou  adusă în discuţie.  De  data  aceasta  comunitatea  ştiinţifică acordă o mare atenţie acestei probleme. Vara  trecută  neurochirurgul  Leif  Salford  şi  colegii  săi de la Universitatea Lund din Suedia a publicat nişte date care arată pentru  prima  dată  fără  dubiu  legătura  dintre  radiaţia în domeniul  microundelor  emisă  de  telefoanele  mobile  GSM (cel mai utilizat tip în întreaga lume) şi afecţiunile cerebrale la  cobai.  Dacă  rezultatele  lui  Salford  sunt  confirmate  de studiile  ulterioare  efectuate  la unităţi  de  cercetare  din lumea întreagă, inclusiv la cele ale forţelor aeriene ale SUA, datele ar putea avea implicaţii grave asupra miliardului de utilizatori de telefoane mobile. Constatările au reaprins o mai veche dispută între oamenii de ştiinţă  şi  producătorii  de  telefoane  celulare  cu  privire  la securitatea acestora. Multe  din  sutele  de  studii  efectuate  în  ultimul  deceniu sugerează că utilizarea telefoanelor celulare ar putea produce o mulţime de efecte adverse inclusiv dureri de cap şi pierderi de memorie. Cu toate acestea alte studii nu au arătat astfel de efecte şi nu există un consens ştiinţific în privinţa efectului pe termen  lung  al  radiaţiei  în  domeniul  microundelor  asupra creierului sau altor organe. În prezent se află în desfăşurare o foarte amplă investigaţie federală, cu un buget de 12 mil.$, pe subiectul siguranţei telefoanelor celulare dar va dura cel puţin 5 ani până când se va finaliza.  Între timp, cercetătorii se agită să dea o replică la rezultatele surprinzătoare ale lui Salford. Echipa lui a expus 22 de cobai timp de 2 ore la radiaţia de la un telefoane mobile în reţeaua GSM. Cercetătorii au prins telefoanele pe lateralele cuştilor cobailor  folosind  cabluri  coaxiale  ,  permiţând  astfel  o expunere  directă  intermitentă,  iar  intensitatea  radiaţiei la Buletinul ACER nr.9/2002  16 fiecare grup cercetat a fost variată pentru a reflecta domeniul de  expunere  la  care  ar  putea  fi  supusă  o  persoană  care foloseşte un telefon mobil aceiaşi perioadă de timp. La 50 de zile  după  expunerea  de  2  ore  creierul  cobailor  a  început  să prezinte  o  pierdere semnificativă  a  vaselor  sangvine  cât  şi regiuni cu neuroni afectaţi. Cu cât nivelul radiaţiei a fost mai mare cu atât răul era mai evident. Prin contrast, la grupul de control  s-au  observat  modificări  foarte  mici  sau  ele  nu  au existat. Dacă creierul uman este afectat în mod similar, spune Salford,  s-ar  putea  produce  deficite  mentale  măsurabile pe termen lung. Până  acum  industria  telefoanelor  celulare  s-a  grăbit  să respingă  aceste  date  spunând    emisiile  de  la  actualele telefoane  mobile  sunt  mult  sub  nivelele  pe  care  Comisia Federală pentru Comunicaţii (FCC- Federal Communications Commission)   le consideră  sigure  (rată  de  absorbţie sub 1,6 watt/  kg).    "O  cercetare  la  nivel  de  experţi  a  cercetărilor efectuate în ultimii 30 de ani nu a găsit nici un motiv care să ne facă    credem    există  riscuri  pentru  sănătate"  spune Mays  Swicord,  director  ştiinţific la Programul Motorola pentru  energie  electromagnetică.  Dr.Marvin  Ziskin, preşedinte al Comitetului "Omul şi radiaţia" al Institutului de inginerie  electrică  şi  electronică,  este  de  asemenea  sceptic.

"Nivelele de radiaţie pe care le-au folosit par mult prea mici pentru a produce tipul de efecte pretinse de ei".

                           Autor: Elizabeth Svobod; Popular Science, February 2004

________________________________________________________________________

    Quelle dose de telephonie mobile suporte l’etre humain? 11.05.04

         Position scientifique du phisicien, le Dr. Lebrecht v. Klitzing 

                        - un anumit timp a fost întreruptă funcţionarea mai multor antene –relee în Spania ca urmare a unei legături nete între expunerea de lungă durată şi indicele de leucemie la copii;

                        - la copii şi adolescenţi s-a constatat, prin  studii importante realizate actual, o slabire a sistemului imunitar, ca urmare: „Trebuie semnalat cu tărie faptul absolut incontestabil că un sistem imunitar deranjat în timpul fazei pubertare, nu va reacţiona decât într-o manieră atenuată pe timpul întregii vieţi ulterioare. Şi acest lucru este ireversibil !!!”

            - valorile limită au fost stabilite în funcţie de câmpurile de înaltă frecvenţă continue; aici nu se cunoaşte efectele biologice în domeniul atermic.

Ondes GSM :  La limite de 3 V/m est insuffisante – Pourquoi?

Rayonnements électromagnétiques en hyperfréquences:

Les effets biologiques et sanitaires et les limites d'exposition.

I. Introduction.

         O parte din ce în ce mai importantă a populaţiei este expusă la o radiaţie electromagnetică de foarte înaltă frecvenţă, de tip micro-unde, provenind în principal din multiplicarea staţiilor de bază şi antenelor GSM instalate în mediul locuit. Aceste radiaţii electromagnetice exercită o influenţă asupra celei mai mari părţi a sistemelor biologice ale corpului uman şi pot antrena efecte nefaste asupra sănătăţii cum ar fi o degradare importantă a calităţii vieţii (oboseală, cefalee, perturbarea somnului, probleme cutanate, etc.)

« Une partie de plus en plus importante de la population est exposée ŕ un rayonnement électromagnétique en trčs hautes fréquences, de type micro-ondes, provenant principalement de la multiplication des stations de base et antennes GSM installées au milieu de l'habitat.

Ces rayonnements électromagnétiques exercent une influence sur la plupart des systčmes biologiques du corps humain et peuvent entraîner des effets néfastes sur la santé ainsi qu'une dégradation importante de la qualité de vie (fatigue, céphalées, perturbation du sommeil, problčmes cutanés, etc.). »

Efectele biologice se produc la diferite niveluri ale intensităţii de expunere şi depind în egală masură de durata acestei expuneri.

«Les effets biologiques se produisent ŕ différents niveaux de l'intensité d'exposition et dépendent également de la durée de cette exposition. »

            Efectele non termice, numite deasemenea efecte atermice sau efecte specifice, sunt relatate de publicaţii din ce în ce mai numeroase. Aceste efecte biologice pot apare pentru intensităţi de expunere net mai mici decât limita ce antrenează efecte termice. Aceste efecte non termice se pot manifesta la scurt timp şi în acest caz ele au un impact semnificativ asupra calităţii vieţii persoanelor expuse. Alte efecte nu vor apărea decât pe termen lung şi în urma unei expuneri cronice permanentă sau de lungă durată.

            Totuşi, lumea ştiinţifică ia în calcul din ce în ce mai mult existenţa efectelor non termice care se produc la intensităţi de expunere foarte slabe şi ei definesc în consecinţă niveluri limită de expunere care permit protejarea sănătăţii împotriva acestor efecte non termice.

II. Les effets biologiques résultant d'une exposition aux ondes hyperfréquences de faible intensité.

            Pentru a evoca efectele undelor electromagnetice asupra sănătăţii, ne vom referi la o listă non exhaustivă de rapoarte şi avize provenind de la oameni de ştiinţă din diverse ţări şi vom da o scurtă privire generală  asupra conţinutului lor. Unele din aceste documente sunt reluate integral pe site.

1. Vienna EMF-Resolution – October 25-28, 1998.

            Un simpozion intitulat « Mobile Phones and Health » s-a tinut la Viena în 25- 28 Oct. 1998. Oameni de ştiinţă din diverse ţări au discutat despre efecte biologice şi sanitare potenţiale ale câmpurilor electromagnetice RF (radiofrecvenţe). Ei au adaptat o rezoluţie, Viena EMF- Resolution, privind efectele biologice ale radiaţiilor electromagnetice în radiofrecvenţe.

Trei puncte ale acestei rezoluţii trebuie să fie subliniate:

-         Participantii semnatari admit că efectele biologice rezultând din expunerea la slabă intensitate, sunt ştiinţific stabilite.

2. Liste d'études de Sage Associates.

            « Sage associates », consultanţi în materie de mediu din SUA, a stabilit în 2000, o listă de studii relatând efectele biologice rezultând din expunerile la radiaţii electromagnetice în hiperfrecvenţă sau radiofrecvenţă, la niveluri de intensitate de departe inferioară celor la care se produc efectele termice.

O primă listă de studii este prezentată in ordine crescătoare a densităţii de putere a expunerii având pus în evidenţă anumite efecte. Noi relevăm mai ales studiile următoare :

-         Von Klitzing (1995), căruia îi dăm mai departe conţinutul intervenţiei sale la Colocviul Parlamentului European, din 29 iunie 2000, a pus in evidenţă alterarea undelor cerebrale a encefalogramei (EEG) prin expunerea la un semnal a unui telefon celular (câmpuri electromagnetice hiperfrecvenţe pulsate in joasă frecvenţă), la o densitate de putere de ordinul de 0,1µW/cm˛ (microwatt pe centimetru patrat), sau 0,614V/m.

-         Kolodynski (1996) – funcţia motrice, memoria şi atenţia afectate la copii de şcoală, printr-o intensitate de expunere de 0,16µW/cm˛, sau 0,78V/m.

-         Magras (1997) – studiu asupra şoarecilor: punerea în evidenţă a scăderii fertilităţii şi schimbarea în dezvoltarea prenatală indusă prin radiaţii  RF la niveluri de 0,168 la 1.053µW/cm˛, sau de 0,8V/m la 63V/m.

-         Hocking (1996 – Sydney, Australia) – creşterea semnificativă a cazurilor de leucemie infantilă şi a deceselor de leucemie, legată de expunerea la radiaţiile emiţătorilor TV, pentru intensitate de expunere între0,2 şi 8µW/cm˛, sau între 0,87V/m şi 5,5V/m.

-         Dolk (1997 – Marea Britanie) creşterea indicelui de leucemie la adulţi legat de expunerea la undele emiţatorilor radio şi TV, la densităţi de putere cuprinse între 1,3 şi 5,7µW/cm˛, sau între 2,2V/m şi 4,6V/m.

-         Un anumit număr de studii mai puţin recente, au arătat efectele unei expuneri la radiaţii în hiperfrecvenţă asupra transferului de ioni în celule (D'Inzeo 1988), asupra timpilor de reacţie vizuală şi asupra funcţiei memorie a copiilor (Chiang 1989), asupra deteriorării sistemului nervos (Dumanski 1974). Aceste efecte au fost puse în evidenţă pentru densităţi de putere mergând de la 2µW/cm˛ la 10µW/cm˛, ceea ce corespunde unui câmp electric de la 2,75V/m la 6,14V/m. »

O a doua listă de studii este prezentată în ordinea crescătoare a Debitului de Absorţie Specifică (DAS sau SAR în engleză) pentru care, au fost puse în evidenţă efectele biologice rezultate dintr-o expunere la radiaţii de micro-unde.

            SAR-ul se exprimă în Waţi pe kilogram (W/kg) şi nu este măsurabil la om ; pentru corpul uman,  el este admis o densitate de putere de 1mW/cm2 (miliwat pe centimetru patrat) care corespunde unei densităţi de putere absorbită (SAR)  de 0,4W/kg.

            Vom cita mai ales studiile următoare :

-         Kwee (1997) – schimbările în ciclul celular şi proliferarea celulelor rezultate la o expunere la un semnal al unui telefon celular cu 960MHz cu un SAR cuprins între 0,000021 şi 0,0021 W/kg. Acesta se situează între 0,05µW/cm˛ et 5µW/cm˛ (sau între 0,43V/m şi 4,3V/m).

-         Salford (1997) a pus în evidenţă modificarea permeabilităţii barierei hemato-encefalice care protejează creerul contra toxinelor şi substantelor chimice nocive care se pot găsi în sânge, pentru un SAR până la 0,0004W/kg, sau 1µW/cm˛ (soit 1,94V/m).

-          Dutta et al. (1989) au pus în evidenţă o creştere a  fluxului de calciu indus prin expunerea la radiaţii de radiofrecvenţe pentru un SAR de 0,005 până la 0,05W/kg, sau  de 12,5 la 125µW/cm˛ (sau de 6,9V/m la 21,7V/m).

3. Rapport du Dr G.J. Hyland.

            Dr. G.J. Hyland de la Universitatea din Warwick din Anglia, profesor deasemenea la Institutul Internaţional de Biofizică din Neuss-Holzheim din Germania, a participat la Colocviul organizat la Parlamentul European, în 29 iunie 20000. El a comunicat avizul său şi comentariile sale într-un document intitulat „ Potential advers al Telefoniei Mobile. Radiatia asupra Funcţiilor Creierului”, document ce a fost tradus in franceză.

            dr. Hyland explică aici influenţele non termice a radiaţiilor asupra sistemelor vii, efecte care se produc la intensităţi net inferioare celor necesare pentru a provoca o încălzire. Acest document face referire la 40 de studii şi rapoarte şi la experienţele personale.

            dr. Hyland pune în exergă faptul că copii preadolescenţi se pot expune la mai multe riscuri decât adulţii, căci ei sunt mai vulnerabili> Pe de altă parte toate persoanele nu sunt la fel de sensibile.

                În concluzie, Dr G. Hyland că experimentări au indicat praguri non termice de ordinul de mărime de microwaţi pe cm2 şi că în consecinţă, « intensităţile de expunere ar trebui reduse la niveluri situate sub cele la care nici un efect vătămător nu a fost găsit în mod empiric printre populaţia expusă ». Deoarece există rapoarte care relatează efectele vătămătoare pentru sănătate la câteva zecimi de microwaţi pe cm2, el recomandă reducerea nivelurilor de expunere la 10 nanowatt/cm˛ (= 0,01µW/cm˛), această valoare asigurând un factor de securitate de 10.

4. Texte du professeur Von Klitzing.

Dr Lebrecht von Klitzing, de la Departamentul de Cercetări Clinice al Universităţii din Luebeck, a rezumat intervenţia sa  la Colocviul din 29 iunie 2000, la Parlamentul European într-un document intitulat: „Despre biorelevanţa emiţătorilor de frecvenţă înaltă, modulată în frecvenţă joasă”. El menţionează aici ca are numeroase referiri la efectele biologice care se produc la foarte joase nivele energetice care nu corespund „modelului uman curent” cu ajutorul căruia s-au calculat limitele efectelor termice.

În ceea ce privesc efectele biologice datorate câmpurilor electromagnetice de înaltă frecvenţă, există reacţii ale sistemelor biologice care nu se pot explica numai prin transformarea de energie în energie termică, cu creşterea temperaturii în ţesuturi.

Pentru telefonul portabil, frecvenţa purtătoare care este o frecvenţă înaltă (900 sau 1800MHz-1MHz= un milion de cicluri pe secundă), este modulat prin pulsaţii periodice de joasă frecvenţă m( mai ales 217Hz). Acest semnal modulat influenţează semnalele biologice ale activităţii cerebrale, ceea ce a fost detectat relevând electroencefalograma (EEG).

Există fenomene de reacţii fiziologice fără ca să se cunoască astăzi importanţa lor biologică; dar se ştie că utilizatorii de portabile cad bolnavi.

            Dr von Klitzing a efectuat experienţe pentru testarea influenţei câmpurilor electromagnetice pulsate la joasă frecvenţă, la niveluri energetice de un ordin de mărime de 10.000 de ori inferior celui a normelor de securitate.

            Rezultatele experimentale demonstrează că au un efect asupra EEG-ului. efectul nu este datorat undei purtătoare (HF), ci caracteristicilor modulaţiei (unda pulsată în joasă frecvenţă).

            Pentru Dr-ul von Klitzing, este clar că periodicitatea la joasă frecvenţă are o influenţă asupra sistemelor biologice. Anumite persoane devin bolnave la densităti de putere inferioare la 100 microwaţi/m2 (notă : aceasta corespunde la 0,01 microwat/cm2 sau la un câmp electric de0,194V/m).

Durata de iradiere neîntreruptă este un alt factor care influenţează rezultatele. Normele de securitate nu iau în considerare decât faza violentă a reacţiei sistemului biologic şi nu ceea ce se produce în timpul expunerilor continue de lungă durată suferite în jurul staţiilor de transmisie a sistemelor GSM sau a sistemelor DECT. Copii mici sunt foarte sensibili la aceşti emiţători până la densităţi de câmp de 10microwaţi/m2 (sau 0,001µW/cm˛).

5. Texte du Dr Leif G. Salford.

            Dr Leif G. Salford, de la departamentul de neurochirurgie a Universităţii din Lund In Suedia, a furnizat un rezumat a intervenţiei sale la Colocviul Parlamentului European, în într-un document intitulat „Comunicarea şi bariera sânge-creier”

            El a coordonat studii asupra efectelor câmpurilor electromagnetice în radiofrecvenţe asupra Barierei hematoencefalice (bariera sânge-créier) care protejează creierul contra substanţelor nocive care ar putea fi prezente în sânge.

            Aceste studii au pus în evidenţă că expunerea la radiaţii electromagnetice în radiofrecvenţe este cauza unei creşteri semnificative a trecerii albuminei serice la traversarea barierei hemato-encefalice la şobolanii expuşi în raport cu şobolanii neexpuşi.

            În plus, trecerea albuminei este mai pronunţată pentru valori a Coeficientului de Absorbţie Specifică (TAS sau SAT în Engleză) inferioare unui 1mW/kg (1 miliwat perkg) decât pentru valori mai ridicate a Sar-ului. Un TAS sau SAR de 1mW/kg corespunde unei densităţi de putere a undei incidente de 2,5µW/cm˛ (microwatt par cm˛) sau de ordinul de 3V/m în câmp electric.

            Aceste rezultate arată în mod clar că un mediu a unei radiaţii permanente de ordinul de 3V/m nu constitie un mediu sănătos; o astfel de expunere continuă (la 3V/m) poate prezenta un pericol pentru sănătate, din cauza acestui efect de deschidere a barierei hemato-encefalice, permiţând moleculelor nedorite şi chiar toxice, în sânge, de a se răspândi în tesutul cerebral şi de a se concentra în neuroni.

            După Dr-ul Salford, nu se poate exclude că aceasta poate favoriza dezvoltarea maladiilor auto-imune şi neurodegenerative.

6. Textes du professeur R. Santini.

Profesorul Roger santini, doctor în ştiinţe, este cercetător la Institutul Naţional de Ştiinţe Aplicate (INSA) din Lion. EL este expert farmacolog-toxicolog şi este autorul de prin 1979, a unor publicaţii asupra efectelor biologice a undelor electromagnetice.

El a publicat mai ales în 2000, în Editiile ştiinţifice şi medicale Elsevier SAS, un document intitulat „Pericolul telefoanelor celulare şi a staţiilor relee ale lor”. El mentionează principalele efecte biologice a hiperfrecvenţelor sau microundelor raportate de mai multe zeci de ani. Sindromul microundelor a fost descris din anii 1960 de către cercetători din ţările de Est. Această maladie a radiofrecvenţelor se caracterizează prin diferite simptome ca şi oboseală, iritabilitate, cefalee, greaţă, anorexie, la care pot fi asociate efecte cardiovasculare (bradicardie, tahicardie, hiper sau hipotensiune, etc.), somnolenţă, insomnii, etc.

Sunt evocate de asemenea efecte ca perturbări ale activităţii electrice cerebrale şi calitatea somnului paradoxal, efecte asupra presiunii arteriale şi riscurile cancerigene.

                Într-un document intitulat « Trebuie aplicat principiul precauţiei vis-a-vis de staţiile relee a telefoniei mobile » publicat în martie 2001 în Revista practicienilor-medicină generală, efectele sindromului de microunde, cunoscute de mai mult de 40 de ani, sunt trecute în revistă ; în plus efectele citate mai sus, sunt menţionate prin dificultăţile de concentrare, manifestări cutanate (alergii, eczeme, psoriazis), modificări ale formulei sanguine ( indice ridicat de limfocite), perturbări ale electroencefalogramei şi atingerea organelor de simţ (vedere, auz, miros).

            Autorul menţionează că anumite ţări au adaptat deja limite de expunere foarte mici şi că în Franţa, secretarul de Stat al locuinţei a luat o poziţie mergând în sensul aplicării principiului precauţiei, privind instalaţiile staţiilor de bază pe balcoanele imobilelor HLM.

            În concluzie, profesorul Santini recomandă a se aplica principiul precauţiei pentru staţiile relee de telefonie mobilă, de maniera de a se proteja riveranii. El afirmă că în mediul staţiilor relee, riveranii nu ar trebui să fie expuşi la o densitate de putere medie anuală superioară la 0,1µW/cm˛ (ceea ce corespunde la 0,614V/m).

7. Etude "L'Irradiation Hertzienne" réalisée pour l'asbl TESLABEL Coordination en 1997.

            Dr Neil Cherry spune mai ales : „Există probe clare, puiblicate şi verificabile prin comunitatea ştiinţifică internaţională, că există efecte în mod serios dăunătoare pentru sănătate ca urmare a expunerilor la microunde a căror nivel mediu se situează sub 0,1 microwatt/cm˛. Ele provin atât din  cercetarea asupra funcţionării creierului cât din studiile epidemiologice.

8. Document "Ondes hertziennes: la menace se précise" réalisé pour Teslabel en 1999.

            Un colocviu s-a ţinut la Londra, în iunie 1999, pentru membrii Parlamentului Regatului –Unit. Intervenţiile Dr. G.J. Hyland şi ale profesorului Henry Lai de la Universitatea din Washington la Seatle, USA, au fost rezumate în acest document redactat pentru l'asbl TESLABEL Coordination.

            Pentru Dr. G.J. Hyland : „Normele de securitate existente regizând expunerea publicului  radiaţiilor utilizate în telefonia mobilă, sunt total inadecvate şi filozofia care susţine formularea lor este fundamental defectuoasă.”

            Dr. Hyland conclude că normele de securitate actuale nu sunt în mod absolut în măsură de a aduce o oarecare protecţie contra efectelor subtile dar nefaste pe care le-a evocat. Aceste norme nu sunt capabile „de a lua în calcul faptul cel mai semnificativ dintre toate: caracterul viu al organismului iradiat”

            Textul intervenţiei profesorului Henry Lai este sprijinit pe o lungă listă bibliografică de studii şi de rapoarte.

            La punctul c) „Efectele microundelor de foarte joasă intensitate”, profesorul raportează diferite efecte biologice constatate pentru intensităţi foarte mici ale expunerii; este vorba mai ales de modificări în proliferarea celulară, …… EL subliniază faptul că durata de expunere constituie un factor important chiar la slabă intensitate.

            La punctul e) …..El subliniază că un anumit număr de parametri determină răspunsurile biologice, aceştia sunt frecvenţa, durata, forma undei, tipul de modulare. El recunoaşte că reacţia sistemului nervos la microunde este cel puţin complexă; dar el afirmă: „Este dificil de a nega  că microundele de slabă intensitate pot afecta sistemul nervos”

III. Les limites d'exposition pour la protection de la santé.

            Pe baza acestor cunoştinţe ştiinţifice, oameni de ştiinţă de renume internaţional au stabilit recomandările pentru protecţia populaţiei contra efectelor nefaste ale radiaţiilor electromagnetice de slabă intensitate. Anumite ţări ca Italia, Elveţia şi Luxemburgul, sau anumite regiuni ca Wallonia, au adoptat limite mai restrictive decât limita efectelor termice şi trebuie notat că cantonul Salzburg din Austria a ales limita recomandată de oamenii de ştiinţă, de ştiut o densitate de putere limită de  0,001W/m2 (sau 0,1 microwat/cm2).

            Capitolul consacrat efectelor biologice a radiaţiilor de înaltă frecvenţă, pune în evidenţă că efecte biologice potenţial nocive pentru sănătate sunt constatate prin studii ştiinţifice pentru niveluri de expunere inferioare la 2V/m şi până la 0,6V/m.

            Deci, nu sunt justificări plauzibile pentru alegerea şi menţinerea  valorii de 3V/m ca normă limită de protecţie pentru sănătatea umană, nici mai ales pentru a afirma că se aplică astfel Principiul Precauţiei.

IV. Conclusions.

            1. Efectele biologice ce rezultă de la expunerea la radiaţii electromagnetice de joasă intensitate sunt ştiinţific stabilite.

            2. Printre toate efectele biologice recenzate, un anumit număr dintre ele sunt nocive pentru sănătate.

            3. Toate mecanismele fiziologice ce conduc la aceste efecte, nu sunt perfect stabilite şi  nivelul cel mai jos de expunere sub care nu mai sunt efecte nu este fixat de manieră definitivă.

            4. În funcţie de studiile şi cunoştinţele ştiinţifice existente, oamenii de ştiinţă au elaborat recomandări de limite de expunere a fiinţei umane, care ţin cont de efectele nocive rezultate din expunerea la slabă intensitate a undelor. Aceste recomandări, reluate mai jos în „tabelul normelor şi recomandărilor”, sunt pentru a limita expunerea permanentă a populaţiei la o densitate de putere inferioară la 0,001W/m˛ sau 0,614V/m. Mai mulţi oameni de ştiinţă recomandă limite de densitate de putere de 10 ori mai scăzute, de ordinul a o sutime de microwat pe cm2.

            Aplicarea corectă a Principiului Precauţiei nu se poate concepe decât luând în calcul intensităţile de expunere cele mai mici pentru care efectele biologice şi efectele vătămătoare au fost puse în evidenţă.

            5. Aceste recomandări pot fi puse în operă fără a pune în pericol functionarea retelelor de telefonie celulară. Cum se arată în tabloul normelor şi recomandărilor”, reţelele GSM pot functiona până la niveluri ale câmpului electric (V/m) de 20.000 ori mai mici.

                                Iată realitatea pe care trebuie avut curajul de  a o privi în faţă.

SUSŢINERE ACUZE

 

Declaraţia NAŢIUNILOR UNITE

privind Drepturile Omului, (la care Romania a aderat?)

 

“Fiecare are dreptul la un standard de viaţă conform sănătăţii, stării de bine, pentru el însuşi şi pentru familia sa, asta incluzând hrana, hainele, locuinţa, grijile medicale şi serviciile sociale necesare. De asemenea are dreptul la securitate în caz de şomaj, boală, infirmitate, văduvie, îmbătrânire sau alte accidente legate de subzistenţa sa în circumstanţe scăpate de sub controlul său”.

 

Declaraţia Universală a Drepturilor Omului        

            Art. 3: „Fiecare individ are dreptul la viaţă, la libertate şi la siguranţa persoanei sale”

 

 

CONSTITUŢIA ROMÂNIEI

            ARTICOLUL 16

Egalitatea în drepturi

 (1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
 (2)   Nimeni nu este mai presus de lege

      

                                                                            ARTICOLUL 21

                                                                      Accesul liber la justiţie

(1) Orice persoana se poate adresa justiţiei pentru apărarea drepturilor, a libertăţilor si a intereselor sale legitime.

(2) Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept.

(3) Părţile au dreptul la un proces echitabil si la soluţionarea cauzelor într-un termen rezonabil.

(4) Jurisdicţiile speciale administrative sunt facultative si gratuite.

 

                                                                           ARTICOLUL 22

                                                  Dreptul la viata si la integritate fizica si psihica

   (1) Dreptul la viata, precum si dreptul la integritate fizica si psihica ale persoanei sunt garantate.

 

                                                                            ARTICOLUL 34

                                                                Dreptul la ocrotirea sănătăţii

(1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.

(2) Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sănătăţii publice.

 

                                                                            ARTICOLUL 35

                                                                    Dreptul la mediu sănătos

(1) Statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos si echilibrat ecologic.

(2) Statul asigura cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.

(3) Persoanele fizice si juridice au îndatorirea de a proteja si a ameliora mediul înconjurător.
.......................................................................................................

-Cum alegem termopanele ?
M-am hotărât să îmi pun geamuri termopan. Exista multe oferte, dar pe mine mă interesează doar să izoleze termic. Cum să le deosebesc pe cele bune de cele proaste ?  Exista o diversitate impresionantă de tipuri de ferestre termopan. O caracteristică importantă a ferestrei este însă coeficientul global de transfer termic, k, exprimat in W/m2*K. Acest coeficient este o măsură a energiei termice transmisă prin fereastră, iarna spre exterior, vara spre interior. Iată o comparaţie, între patru tipuri de ferestre, în următoarea ordine : > fereastra dublă cu cercevele din lemn a vechilor blocuri de locuinţe, k=3,26; > fereastra cu cercevea de PVC şi o singură foaie de geam de 3,2 mm grosime, k=5,14; > fereastra cu cercevea de PVC şi geam termopan din două foi de geam cu interspaţiu de 12,7 mm umplut cu aer, k=3,0;  > fereastra cu cercevea de PVC şi geam termopan din două foi de geam cu interspaţiu de 12,7 mm umplut cu argon, k=2,33.   În concluzie, trebuie să verificaţi ca la cumpărarea unui termopan, în certificatul de conformitate să fie menţionată valoarea coeficientului global de transfer termic, k. 
O valoare  sub 3 W/m2*K indica un produs bun.

-Amenda la frigiderele vechi:
Cei care isi vor abandona aparatele electrice la intimplare risca amenzi usturatoare. Asta desi nu exista nici un depozit functional de colectare a acestor deseuri. Pina la sfirsitul lui 2005, trebuia sa existe cel putin un punct de colectare a deseurilor electrice in fiecare judet si unul in fiecare oras cu peste 100.000 de locuitori, iar pina la sfirsitul anului acesta in toate orasele cu peste 20.000 de locuitori. Multe primarii nu s-au hotarit inca nici macar asupra locatiilor destinate punctelor de colectare. Edilii bucuresteni, repetenti Nici un sector al Bucurestiului nu are vreun punct functionabil de colectare a deseurilor electrice, chiar daca termenul-limita stipulat de directiva, 31 decembrie 2005, a expirat de mult. „Abia acum am primit amplasamentele in care o sa amenajam puncte de colectare. Problema este ca nu stim situatia juridica a terenurilor, iar pina nu o clarificam nu putem investi nimic“, ne-a declarat Magda Iuga, directorul Departamentului deseuri din cadrul Primariei Capitalei. In plus, aceasta a explicat ca procesul de colectare va fi greu de facut din cauza ca legislatia nu prevede nici o recompensa pentru cei care predau echipamentele electrice la punctele de colectare. „Populatia nu este motivata sa le aduca la noi, pe nimic. Foarte multi vor alege varianta sa vinda deseurile electrice pe componente, in piata, pentru a scoate un ban“, crede Magda Iuga. Pe de alta parte, reprezentantii Ministerului Mediului cred ca oamenii trebuie sa aiba spirit civic. „Trebuie sa reflecteze ca vor proteja natura“, ne-a declarat Elena Dumitru, seful Departamentului de gestionare a deseurilor din cadrul Ministerului Mediului. Doar 39 de orase au puncte de colectare Pina in prezent, in 39 de localitati cu peste 100.000 de locuitori, primariile au amenajat puncte de colectare pentru deseuri electrice, printre care Cluj, Focsani, Galati sau Constanta. Pe de alta parte insa, in nici o localitate cu o populatie cuprinsa intre 20.000 si 100.000 de locuitori nu exista nici un asemenea depozit. Pina in prezent, nicaieri nu s-a co-lectat nici macar un kilogram de deseu electric. „Este doar jumatatea anului, pina la sfirsitul lui 2006 toate primariile vor colecta cel putin doua kilograme de deseu electric pe cap de locuitor, asa cum prevede legislatia“, sustine insa Elena Dumitru. Daca de amenajarea amplasamentelor se ocupa primariile, transportul si valorificarea revin in sarcina producatorilor si a importatorilor de echipamente electrice. Taxa de reciclare, in pret Costurile de gestionare, adica preluarea, tratarea, reciclarea si valorificarea acestor tipuri de deseuri, se vor concretiza in asa-numita „taxa vizibila“. Ea se va anexa la preturile din magazin, astfel incit cumparatorul sa stie cit va costa reciclarea produsului. Colectarea de la gospodarii se poate organiza in trei moduri: prin organizarea unei zile pe saptamina pentru colectarea de la populatie, prin predarea echipamentului vechi la magazin, in momentul achizitionarii unuia nou, sau prin predarea lui direct la punctul de colectare. Cei care vor lasa la intimplare aparatele electrice risca amenzi mari, chiar daca nu au cum sa aplice legea din cauza ca nu exista nici un depozit functional. Astfel, persoanele fizice care isi arunca frigiderele sau alte aparate electrice in alta parte decit depozitele amenajate vor lua o amenda cuprinsa intre cinci si zece milioane de lei. Iar firmele vor fi amendate cu sume cuprinse intre 25 si 200 de milioane de lei vechi, potrivit legii. Teme date de UE Directiva privind echipamentele electrice prevede o perioada de tranzitie pina in 2008. Pina atunci, Romania trebuie sa pregateasca terenul pentru obtinerea celor 4 kg de deseuri de echipamente electrice, pe cap de locuitor. Exista doua tinte intermediare, atit la colectare, cit si la valorificare. Pentru 2006, tinta de colectare este de doua kilograme pe cap de locuitor si 50% la valorificarea deseurilor colectate. Pentru 2007, tinta de colectare este de trei kilograme pe cap de locuitor si 75% de valorificare, iar in 2008 tinta de colectare este de patru kilograme de locuitor si 100% tinta de valorificare.

-Sarea iodata si beneficiile ei:
Deficitul de iod a fost identificat ca una dintre cauzele importante de retard mintal in lume. El este totodata considerat de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca fiind cea mai importanta cauza prevenibila de retard mental la nivel mondial. In Romania, cel mai recent studiu al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului (2004) a aratat ca doar 53,1% dintre scolarii de varsta 6-7 ani au valori normale ale iodului, restul avand deficite de la usor la sever. Acesta inseamna ca aproape jumatate din copiii care intra in clasa I sunt expusi riscurilor lipsei de iod. Aceasta valoare este insa o medie. Daca se analizeaza datele pe mediile de rezidenta, se observa ca in mediul rural doar 43% din copii au valori normale ale iodului. Diferentele constatate intre urban si rural pot fi explicate prin alegerea tipului de sare folosit in alimentatie (iodata/neiodata), conditiile improprii de transport si depozitare in magazinele rurale, orientarea populatiei de la sate spre consumul crescut de sare neiodata (de regula, sare care nu este destinata consumului uman sau cumparata direct de la saline inainte de iodare), fapt care subliniaza importanta programelor de informare si educatie. O situatie speciala este cea a femeilor gravide si a nou-nascutilor. Deficitul de iod al nou-nascutilor se incadreaza in limitele deficitului moderat, acesta fiind mai sever decat al mamelor lor, care este un deficit usor. Comparativ cu anii trecuti, situatia s-a mai imbunatatit, dar totusi 46,9% dintre copii mai prezinta diferite grade de deficit de iod: 33,5% prezinta deficit usor; 11% prezinta deficit mediu; 2,4% prezinta deficit sever. Cea mai mare parte a populatiei Romaniei (familiile copiilor cuprinsi in studiu - aproape 97%) foloseste sare iodata, dar 63% din familii folosesc sare cu un continut inadecvat de iod (sub 15 mg iod/kg sare) si din familiile care folosesc sarea iodata, o fac inadecvat (adauga sare inainte si in timpul fierberii), ceea ce reduce continutul de iod. Este bine de stiut ca... • Iodul nu schimba gustul sarii sau al alimentelor • Muraturile pregatite cu sare iodata rezista la fel de mult ca si cele la care se pune sare neiodata • Trebuie sa cumperi numai sare iodata ambalata in pungi rezistente la apa, cu data fabricatiei sau expirarii mentionata pe ambalaj • Sarea iodata trebuie consumata in perioada de valabilitate mentionata pe ambalaj. Dupa expirarea termenului de valabilitate, concentratia de iod din sare scade foarte mult. • Sarea iodata se pastreaza in cutii inchise, ferita de soare si de apa. • Sarea procurata direct din saline, ca si sarea pentru hrana animalelor nu este iodata • Se recomanda adaugarea sarii la sfarsitul prepararii mancarii, deoarece iodul din sare se pierde treptat in timpul fierberii.

— Efectele nocive ale îndulcitorilor artificiali :
Specialistii ne-au explicat de ce aspartamul este hulit de unii cercetători : DISTRUGE RETINA. Ca si structură chimică, aspartamul este format din următoarele substante : acid aspartic, fenilalanina si metanol. Acesta din urmă este cunoscut drept un cancerigen care produce si distrugerea retinei. De asemenea, poate cauza malformatii la făt. Acidul aspertic poate cauza si el probleme oftalmologice si endocrine. În plus, afectează sistemul nervos central, ducând la stări de iritare : MIGRENĂ SI DEPRESIE Alte reactii adverse ale acidului aspartic în exces sunt migrena, oboseala, durerile abdominale, greata, insomnia, atacurile de panica sau depresia. În cantităti mari, cealaltă substantă, fenilalanina, produce insomnie si stări nervoase. Există si studii de specialitate care arată că aspartamul, pe lângă cele enumerate, dă dependentă. El este folosit mai ales în băuturile carbogazoase de tip "light", dar si în unele alimente.

—Cum trebuie să arate pestele:
 
Fie că este proaspăt sau congelat, pestele trebuie să arate într-un anume fel ca să fiti siguri că nu vă alegeti cu o toxiinfectie alimentară. La ce trebuie să fiti atenti când cumpărati peste ? La pestele întreg si proaspăt, ochii trebuie să fie limpezi, iar carnea tare când o apăsati. Branhiile pestelui proaspăt au culoarea rosu închis, iar mirosul trebuie să fie unul de apă cu alge. Ca să se păstreze mai mult, pestele proaspăt trebuie curătat imediat de solzi si de ce are în interior. Termenul de valabilitate pentru pestele proaspăt de crescătorie, răcit cu gheată, este de aproximativ 72 de ore, iar pentru pestele marin de numai 24 de ore. Cel mai bine se păstrează în frigider într-un sertar închis etans. Expus pe gheata, dacă luati file-uri proaspete de peste, carnea trebuie să fie tot tare la atingere si umedă. În magazine, fileurile trebuie expuse pe gheată, nu în apă. Dacă vedeti că fileul este uscat si are o culoare ciudată, înseamnă că nu este proaspăt. Se păstrează tot în frigider, preferabil în folie, dar nu mai mult de trei zile. În ce priveste pestele congelat, el are un termen de valabilitate ce poate ajunge si la cinci luni. Temperatura ideala de păstrare a acestuia este de minus 18 grade Celsius.

—Ce trebuie să stiti despre clasele din care fac parte masinile de spălat.
 
La alegerea unei masini de spălat, cel mai important criteriu este clasa din care face parte. Cea mai bună este clasa AAA. Altfel spus, această clasă înseamnă că masina consumă putin curent, spală bine si stoarce hainele, astfel încât uscarea nu va dura mult. Primul A (mai apare pe etichete si ca A plus) se referă, cum spuneam, la consumul mic de curent electric. Masinile de spălat care fac parte din clasa de consum A plus au si cel mai mic consum de apă si detergent. Al doilea A este referitor la clasa de spălare. Cu alte cuvinte, din aceste masini rufele albe vor iesi chiar albe, fără să fie nevoie să le mai băgati la o spălare. Iar cel de-al treilea A caracterizează clasa de stoarcere. Mai exact, masinile din această clasă vor lăsa în haine mai putină apă, astfel încât nu se vor usca în câteva zile, ci în câteva ore. Alte aspecte cărora e bine să le dati atentie când cumpărati o masină de spălat sunt materialul din care este făcută cuva (cel mai bun fiind inoxul) si viteza de centrifugare (ideală este cea de 800-1.000 rotatii pe minut). Masinile de tip mai nou sunt dotate cu turatie reglabilă, sistem de distribuire uniformă a încărcăturii, precum si sistem antisifonare. Nu în ultimul rând, verificati cât este de silentioasă masina.

— Cum alegi cel mai bun aspirator :
Oferta de aspiratoare de pe piată este tot mai mare. Ca să faceti o investitie bună, e bine să stiti ce puteti cere de la un astfel de aparat. În afară de pretul convenabil si aspectul estetic al unui aspirator, trebuie urmărite si performantele lui tehnice. La ce trebuie să fiti atenti : În primul rând, un aspirator trebuie să fie usor de manevrat, deci să nu cântărească foarte mult. Tot pentru a vă usura munca, e bine să aibă o rază de actiune cât mai mare. Verificati dacă are o carcasă care se închide etans, astfel încât să retină în interior praful, ca aceasta să nu iasă din el si să se împrăstie din nou prin casă. Nu este de neglijat nici zgomotul pe care îl face, asa că încercati să alegeti unul cât mai silentios. Tipurile mai noi de aspiratoare sunt tot mai "destepte" si dotate cu diverse accesorii. De exemplu, aveti posibilitatea să alegeti unul cu perii speciale pentru curătarea suprafetelor delicate sau mai dure. De asemenea, unele au un filtru anume destinat să retină mirosurile neplăcute. Există si aspiratoare cu reglare electronică pentru puterea de aspirare sau cu un indicator pentru schimbarea sacului în care se adună praful.

—Criterii de alegere a unui televizor :
Cum tehnologia evoluează cu mare viteză, alegerea unui televizor nu mai este un lucru la fel de simplu ca si acum câtiva ani. Principalele aspecte de care trebuie să tineti cont când cumpărati un televizor sunt: tipul ecranului, diagonala lui, compatibilitatea cu alte aparate electronice. Primul lucru la care se uită un cumpărător este ecranul. Cele curbate sunt mai ieftine, dar imaginea pe care vi-o oferă nu este de calitatea celei pe care o aveti cu ecranele plate. În ultima vreme se vând tot mai mult televizoarele care au ecrane cu plasmă, deoarece au diagonale mari, luminozitate foarte puternica si un contrast bun. La fel si cele cu cristale lichide, numite si LCD. Ambele tipuri sunt cele mai scumpe de pe piată în acest moment. Dar ele îsi merită banii doar dacă aveti posibilitatea să receptionati în sistem High Definition TeleVision (HDTV), care este o tehnologie pentru transmiterea imaginilor tv de înaltă calitate. Dacă nu aveti bani pentru televizoarele foarte moderne, mai există cele clasice, cu tub catodic. La acestea verificati cum reflectă ecranul lumina, deoarece este posibil ca într-o încăpere cu lumina puternică să aveti dificultăti la privit. Cereti detalii si despre posibilitatea de a conecta la televizor alte aparate electronice, precum DVD player, play station, calculator, combina muzicala. Nu în ultimul rând, vedeti dacă sunetul este Dolby sau Stereo.

— Două numere, într-un singur telefon mobil :
-Clientii de telefonie mobilă care vor să folosească două cartele SIM într-un aparat telefonic pot găsi pe piată dispozitive - adaptoare dual-SIM Smart Card - care le permit utilizarea a două numere de telefon diferite de pe un singur mobil fără nici o modificare fizică a aparatului. Indiferent de motiv, folositi două cartele SIM de la doi operatori GSM diferiti sau, pur si simplu, doriti să separati convorbirile de serviciu de cele personale prin două numere de telefon. Solutia aparentă a acestor situatii este achizitionarea a două terminale mobile, ceea ce, pentru unii, poate fi incomod sau prea costisitor. Producătorii de accesorii pentru telefoane GSM s-au gândit însă la dumneavoastră si au lansat o gamă de adaptoare care permit instalarea a două cartele SIM într-un singur aparat. Conceptul nu este nou, dar, spre deosebire de primele generatii, actualele adaptoare dual-SIM sunt stabile în functionare, compatibile cu o gamă mult mai largă de aparate, iar utilizarea lor este mult mai facilă. În plus, transferul între cele două SIM-uri se face acum “din mers”, fără repornirea telefonului.
Cum functionează ? Cartela SIM, asa cum o cunoastem, este alcătuită dintr-un cip si un suport de plastic pe care acesta este montat, cu factor de forma Smart Card (cip inserat intr-o cartela) unic pentru telefoanele GSM. Adaptoarele dual-SIM Smart Card, desi păstrează forma suportului de plastic compatibil cu telefoanele mobile, presupun utilizarea simultană a două cipuri SIM. Acest lucru este posibil prin decuparea cipurilor din suportul original si instalarea lor în cele două locase gemene prezente pe placa adaptorului. Software-ul integrat în acesta din urmă va asigura, ulterior, operarea celor două cartele SIM si transferul între ele prin adăugarea unei functii în meniul telefonului. Este, de asemenea, posibilă si etichetarea individualizată a fiecărui SIM utilizat, pentru recunoasterea în momentul selectării sale din meniu si a afisării prezentei sale pe display.
În cazul unei utilizări active a ambelor numere de telefon, modelul avansat de adaptor oferă o optiune interesantă si practică prin alternarea automată cu temporizare a cartelei folosite. Concret, softul integrat permite setarea unui interval de timp la care adaptorul face automat trecerea de la un SIM activ la altul. Astfel este eliminată necesitatea efectuării manuale a operatiunii, iar cartelele pot fi usor verificate pentru eventuale mesaje sau apeluri primite în perioada de inactivitate.
NOTA : *Separarea cipului SIM de suportul de plastic se poate face prin decupare. Desi pachetele dual-SIM contin sabloane adezive care, prin lipirea pe cartelele SIM, indica precis liniile de decupaj manual, există posibilitatea unor accidente care duc la dezafectarea cipului. Pentru prevenirea unor astfel de incidente, producătorii au dezvoltat un instrument specific, asemănător unui capsator si destinat separării în sigurantă a cipului. *În cazul în care doriti să reveniti la o singură cartelă, majoritatea pachetelor dual-SIM contin adaptoare de rezervă din plastic care, prin reatasarea cipului SIM extras anterior, se transformă într-o cartelă cu forma clasică.
UTILIZARE SI CONDITII : *Desi atât operatorii GSM, cât si producătorii de terminale mobile nu interzic aceste adaptoare, responsabilitatea folosirii lor revine în totalitate utilizatorului.
- Functionarea unui adaptor dual-SIM în două retele GSM diferite presupune instalarea sa într-un telefon neblocat în retea.

MILCOVIA  :  Federatia Judeteana pentru Protectia Consumatorilor Vrancea
Email: pc_vrancea@yahoo.com